Det här med att måla fan på väggen

Det är aldrig kul att tänka tanken om vad som skulle hända om det skulle ta slut i en relation. Många gånger är det också så att det är en tanke som inte behövs tänkas, det går bra som det är och många par är också välmående och glada. Det finns dock tidpunkter i relationer där de verkligen prövas för att se hur de håller, och ett av de tillfällena är när man flyttar ihop. Att flytta ihop med varandra är mer än enbart en kärlekshandling som visar att man vill leva närmare och mer seriöst med varandra. Det är också en juridisk handling, något som det är många som inte vet om.

Sambolagen
Sambolagen handlar om att man delar på bostaden och bohaget, och då är det faktiskt det enda man delar på. Även om det låter som att det är mycket som behöver tänkas på om det skulle vara så att relationen tar slut så är det inte ett speciellt jättesäkert skydd. För utan ett samboavtal så är det enbart sambolagen man har att referera till som par. Det som är intressant att veta är att sambolagen inte säger att en sambo kan ärva, inte ens om man har barn, eller behöver dela enskild egendom. Det finns med andra ord delar som man som nybliven sambo behöver ha koll på, men man är inte helt in händerna på den andre, om det värsta skulle inträffa. För att ta reda på än mer om vad som ingår och inte i sambolagen så kan du läsa om det i den här faktarika artikeln: http://www.dn.se/ekonomi/sambolagen-ger-samre-skydd-an-manga-tror/

Vad kan ni göra?
Det går för er som sambos att ta kontroll över lagen, så att det arbetar på ett sätt som ni vill. För det är nämligen så att så fort ni flyttar ihop så börjar sambolagen gälla er, och ni är under dess kontroll i ett sådant läge. Detta gör ni genom ett samboavtal, för genom ett sådant avtal så avtalar man bort de bodelningsregler som finns. Samboavtal ska vara skriftliga, så det duger med andra ord inte att ni kommer överens om saker muntligen. Det är viktigt att få det på papper, helt enkelt för att underlätta när eller om det då oönskade inträffar.

Att prata om att skriva på ett samboavtal är kanske för många jobbigt. Speciellt kanske det är så att man faktiskt inte vill dela bohaget och bostaden med den som flyttar ihop med en, och det kan vara jobbigt att ens ta upp ämnet. Många kanske jämför det vi ett äktenskapsförord, men faktum är att ett samboavtal är en möjlighet för er som sambos att ta kontroll över händelserna i era liv och veta exakt vad det är som kommer att hända vid ett slut på relationen. Ett samboavtal gör med andra ord ett avslut lättare och mer konkret, hur lite man än vill tänka på det när man väl har flyttat ihop. Med andra ord kan det alltså tjäna er gott i framtiden med ett samboavtal, även om det är det minsta som ni vill behöva använda och referera till precis när ni har flyttat ihop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *